Say Cheese…. 5 x Zomerse Kaasrecepten

Wij brachten deze week een bezoekje aan kaasboer Alexanderhoeve op het Zijdelwaard in Uithoorn. Deze zaak is zelfs dé delicatessenwinkel van het jaar 2019 geworden! Nou, daar wilde wij wel een kijkje achter de schermen nemen natuurlijk! Arie en zijn vrouw Marga ontvingen ons warm. We mochten meteen achter de toonbank komen. Heel leuk om eens aan de andere kant te staan ;-). Wat een prachtige spullen hebben ze liggen. Kazen maar ook noten die ze zelf branden. Je weet bijna niet waar je moet kijken. Vervolgens kregen we verschillende kaasjes te proeven, ideeën voor het verwerken van de kazen in gerechten en gingen we met een doos vol naar huis! We konden niet wachten om te beginnen met koken!

By Sonja

Kaas; ik ben er dol op! Vooral een goed oud kaasje. Geit en blauwader zijn iets minder aan mij besteed, maar ik blijf ze altijd proberen tot ik ze ook ga lusten. Van Arie kregen we een Saint Agur mee. Deze blauwaderkaas vond ik heerlijk. Zowel koud als warm. Niet té en over vlees vond ik het helemaal een feestje op mijn bord! En Halloumi bleek gemaakt te zijn van geit en dit proefde ik niet eens. Dus zo zie je dat elke kaas weer anders smaakt en dat kwaliteit ook echt een grote rol speelt!

Ik gebruik kaas regelmatig in recepten. Tegelijkertijd is het ook mijn valkuil… Ik let altijd erg op wat ik eet en kaas is vet. Dus waar ik vroeger dagelijks boterhammen met kaas at, doe ik dat nu bijna niet meer. Heel soms zondig ik nog wel eens en doe ik oude kaas op een geroosterd broodje. Wanneer ik nu kaas eet is dit dus een extra geniet momentje. Vooral op de borrelplank is het onweerstaanbaar!

In de wintermaanden eet ik meer kaas. Je kan dan natuurlijk lekker racletten en kaasfonduen. Dat is toch echt wel een ideale avond voor mij met een goed glas rode wijn. Gelukkiger kun je mij niet maken!

By Meggie

Welke Nederlander houdt er niet van kaas? Heerlijk die rijke smaken op een knapperig broodje of op de borrelplank. Zelf eet ik eigenlijk alleen extra belegen kaas of oude kaas. En natuurlijk ook buitenlandse kaasjes! Ik leer ze steeds meer waarderen!

Het enige wat ik echt niet lekker vind is geitenkaas. Die smaak is zo heftig en doet mij denken aan een boerderij. Dat vind ik toch niet zo heel prettig in mijn mond. Helaas is geitenkaas in restaurants nog steeds vaak de vega optie. Langzamerhand komt daar gelukkig wel steeds meer variatie in. Niet dat ik vega ben maar soms heb je toch wel eens zin in wat anders dan vlees of vis?
Nu kwamen Sonja en ik erachter dat Halloumi ook van geitenkaas is gemaakt. Nou, dat heb ik dus voor geen seconde gemerkt. Waarschijnlijk omdat er ook andere melk in verwerkt is. Als ik het op de kaart had zien staan in een restaurantje, had ik het zeker afgeslagen! Zo zie je maar.

Mijn favorieten in de keuken zijn toch wel Mozzarella, Burrata en Parmenzaan. Lekker Italiaans en bij mijn lievelingseten, pasta, natuurlijk perfect!

Hieronder lees je de 5 Zomerse Kaasrecepten

Camembert

Is een Franse kaas, een witschimmelkaas en gemaakt van koemelk. Camembert heeft een rijke smaak. De kaas is erg romig. En ideaal om te verwarmen in de oven of op de BBQ. Ook is deze kaas heerlijk koud, op een toastje of op een borrelplank.

Wij deden de Camembert op de BBQ met knoflook, honing en witte wijn. Klik op de foto voor het recept.

Saint Agur

Is een Franse blauwader schimmel kaas en ook gemaakt van koemelk. De kaas is erg romig en de blauwschimmel zorgt voor een pittige smaak.

Wij maakte een saus van Saint Agur voor over een steak. Klik op de foto voor het recept.

Tallegio

Deze kaas komt uit Italië. Het is gemaakt van koemelk. Deze kaas is goed te verwarmen maar loopt niet erg uit. De smaak is zacht en licht pittig.

Wij maakte een pizza met Tallegio. Klik op de foto voor het recept.

Moliterno al Tartufo

Deze kaas komt uit Italië. Het is een volle schapenkaas en geïnjecteerd met zwarte truffel. Deze kaas heeft een intense smaak.

Wij maakte er een heerlijke pasta mee. Klik op de foto voor het recept.

Halloumi

Halloumi is een ongerijpte Cypriotische geitenkaas. Voor de kaas wordt zowel koeien-, geiten- en schapenmelk gebruikt. De kaas bevat veel eiwitten. Het is een romige kaas en heeft een stevige structuur met een lichte smaak.

Wij maakte een Halloumi bruschetta. Klik op de foto voor het recept.

Lees ook onze blog met daarin onze Top 5 BBQ gerechten.

Geef een reactie