Gastblog: Vega Steaks van Rael

Zoals jullie weten zijn wij zelf niet vegetarisch maar gaan wij wel bewust om met vlees. We eten regelmatig een vega-maaltijd met daarin peulvruchten, kaas of paddestoelen. Als we wel vlees kopen, halen we dit vaak bij de slager. Het is dan toch fijn om een goed stuk vlees te eten in plaats van dieronvriendelijke supermarktstukken
Tegenwoordig ligt de supermarkt ook vol met vleesvervangers. Niet allemaal even lekker vonden wij. Maar wel vroegen wij ons meteen af of je dit ook zelf zou kunnen maken. Rael Florie wist ons het antwoord te geven. Zij bereidt regelmatig geweldige steaks gemaakt van tarwegluten en heel veel smaakmakers. Ze gaf ons te kennen dat dit niet zomaar in je pan ligt omdat het best veel tijd kost. Maar wij kunnen je verzekeren dat de tijdsinvestering het waard is! Wij hebben nog niet eerder zo’n heerlijke vleesvervanger gegeten!

Rael Florie (26, psychologe) is sinds haar jeugd vegetariër en is mede daardoor heel veel bezig met haar voeding en koken. Ze is dol op experimenteren met verschillende verse ingrediënten en kruiden. Haar bordjes zijn dan ook altijd vol van smaak!

Rael: ‘Deze steaks zijn gemaakt van seitan, een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Dit geeft ze een meer ‘vlezige’ textuur dan gebruikelijke vleesvervangers. Daarnaast kan je ze perfect aanpassen naar je eigen smaak door verschillende groenten en specerijen te combineren. Je kunt ze zelfs helemaal vegan maken!’

Benodigdheden (6 steaks):

Droge ingrediënten

 • 300 gram tarwegluten (verkrijgbaar online of bijvoorbeeld bij EkoPlaza
 • 50 gram bloem, plus wat extra voor het uitrollen van het deeg
 • 2 eetlepels edelgistvlokken (optioneel)

Natte ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 2 à 3 tenen knoflook
 • 7 kastanjechampignons
 • 60 gram zwarte bonen
 • 4 à 5 middelgrote gedroogde paddenstoelen
 • 2 ½ eetlepel tomatenpuree
 • ½ eetlepel mosterd 
 • 150 ml paddenstoelenbouillon
 • 120 ml rode wijn of vegan rode wijn
 • Shotglaasje bruine rum (optioneel)
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 2 ½ theelepel gedroogde kruiden, bijvoorbeeld oregano, dille en koriander
 • 1 ½ theelepel gerookte paprikapoeder
 • Chilipoeder naar smaak 
 • Zwarte peper naar smaak
 • Olijfolie en roomboter om in te bakken

Bouillon

 • 1 witte ui 
 • 4 tenen knoflook
 • 1,2 liter paddenstoelenbouillon
 • 240 ml rode wijn 
 • 4 middelgrote gedroogde paddenstoelen 
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 theelepels suiker
 • Gedroogde kruiden naar smaak
 • Peper naar smaak
 • Klontje roomboter (optioneel)

Aan de slag (3 uur)

 1. Laat 4 à 5 gedroogde paddenstoelen 5 minuten hydrateren in 150 ml paddenstoelenbouillon.
 2. Snipper de rode ui en pers 2 à 3 tenen knoflook.
 3. Hak de champignons zeer fijn.
 4. Bak de ui, knoflook en champignons met een scheutje olijfolie en klontje roomboter tot het meeste water verdampt is. Blus af met de rum.
 5. Blend de rode ui, knoflook, champignons en de gehydrateerde paddenstoelen met de bouillon samen met de andere natte ingrediënten in een blender tot een glad geheel. 
 6. Meng in een kom de droge ingrediënten samen en voeg de natte ingrediënten toe. Mix direct met een spatel. 
 7. Kneed het deeg krachtig voor 15 minuten. Dit is nodig om de juiste textuur te creëren. De steak kan sponzig worden wanneer het deeg niet lang genoeg gekneed is. Strooi af en toe wat bloem om plakken te voorkomen. 
 8. Rol het deeg uit en snijd het in 6 gelijke stukken. 
 9. Kneed elk stuk kort en vorm deze tot een steak. Gebruik hierbij zowel een deegroller als je handen. Het kan soms nodig zijn om het deeg enkele minuten te laten rusten wanneer het deeg moeilijk uitrolt. Let erop dat de steak overal ongeveer even dik is, zodat deze gelijkmatig kookt. 
 10. Maak vervolgens de bouillon. Hak de ui in achtsten. Pel en plet de knoflook. Meng dit vervolgens samen met de andere bouillon ingrediënten in een ruime, brede pan met dikke bodem. 
 11. Breng de bouillon zachtjes aan de kook en voeg voorzichtig met een tang één voor één de steaks toe aan de bouillon. Zorg dat de steaks allemaal net onder water staan. Voeg eventueel nog wat paddenstoelenbouillon toe.
 12. Laat de steaks 1 uur zachtjes sudderen op lage temperatuur met de deksel deels erop. Let op, het is belangrijk dat de bouillon maar heel licht borrelt. Controleer dit regelmatig.
 13. Haal de steaks na 1 uur eruit. 
 14. Blend de bouillon tot een glad geheel om de jus te maken. Vergeet niet de laurierblaadjes er eerst uit te halen. Kook de bouillon zo nodig wat verder in om de jus te verdikken. Breng op smaak en voeg eventueel een klontje roomboter toe. 
 15. Grill de steaks in een grillpan of op de barbecue. De steaks kunnen ook in een koekenpan gebakken worden. Bak of grill de steaks tot ze krokant zijn. 
 16. Serveer de steaks met de jus.

Rael: ‘De steaks zijn enkele dagen te bewaren in de koelkast en zo’n drie maanden in de vriezer. De steaks zijn het allerlekkerst na 1 of 2 dagen in de koelkast. Dit verbetert de textuur en maakt ze meer vlezig. Je kunt een aantal steaks ook nog in reepjes snijden voor het bereiden van een wokgerecht’.

Eet smakelijk!

Bedankt Rael, dat je dit speciale recept met ons wilde delen!

Geef een reactie