Top 10 must do’s in Italië

Wij zijn al meer dan tien jaar goede vriendinnen. Acht jaar geleden gingen we voor het eerst samen op vakantie. Het werd Italië. Meggie was hier al vaker geweest. Maar voor Sonja was dit een totaal nieuwe ervaring. En dat heeft ze geweten! Sindsdien is ze haar hart verloren aan Italië en gaat ze elk jaar. En dit jaar gaat Meggie ook weer! Je kunt wel raden wat wij daar gaan doen, hè? Meeten!

By Sonja

Mijn hart ben ik verloren in Italië. Dit jaar ga ik er voor het vijfde jaar op rij heen. Elk jaar begint de vakantie al in de auto. Muziekjes aan, hapjes mee en richting de zon. Zodra ik de grens van Italië over ben, voelt het als thuis komen. De natuur, het klimaat, de mensen. Ik geniet er intens van! Het allermeest geniet ik van het eten en het drinken in Italië waar de smaken zo puur zijn. Alles is vers en de pasta smaakt nergens zo lekker als daar waardoor uiteten elke avond een feestje is. Maar ook zelf koken is daar nog leuker dan thuis. Struinend over de markt of door de supermarkt op zoek naar ingrediënten die je thuis niet hebt.

Ook het ijs is nergens zo lekker als in Italië. En 1 bolletje ijs in Italië is net zoveel als 3 bolletjes ijs in Nederland. Mijn lievelingssmaak is Liquiriza die ik altijd verkeerd weet uit te spreken maar ik echt super lekker vind. Vertaald betekend het zoethout en het doet mij denken aan de smaak van drop.

Tot nu toe ben ik alleen rondom het Gardameer geweest en heb bijna alle plekjes rondom het meer wel bezocht. Als ik een jaar het meer niet zie heb ik het idee dat ik niet op vakantie ben geweest. Het meer is elke dag anders. De zon ‘s avonds in het rustige en kabbelende water zien verdwijnen of als het meer wild en ruig is en je de woeste wolken ziet samenkomen boven het meer. Het onweer met de intense bliksem vanaf het terras aanschouwen en de volgende ochtend opstaan met een strak blauwe lucht en volop zon. Ik kan hier uren naar kijken en probeer van alle vormen een plaatje te schieten wat me op een ander moment weer terug kan brengen naar deze plek.

Ik vind de stadjes gezellig waar veel toeristen zijn, mensen kijken vanaf een terras onder het genot van nog een wijntje en Prosciutto. Maar nog meer geniet ik van de kleine stadjes waar alles nog authentiek is. Waar het eten altijd veel beter smaakt dan op de drukkere plekken en ook nog fijner is voor je portemonnee.

Afgelopen jaar ben ik met de auto richting Italië gereden en verbleef ik op een wijnboerderij waar ik wakker werd tussen de wijnranken. Zo mooi om die grote trossen druiven te zien schitteren in de zon. En dan die wijn, de smaak, zooo lekker! Ik kon ook niet langs Rosa, de iets wat oudere en authentieke eigenaresse, zonder even iets te proeven of samen te proosten. Al was het nog vroeg  en was de vijf nog niet in de klok…Ach ja, op vakantie mag dat toch? Het voordeel van met de auto op vakantie gaan is dat je al die lekkere wijnen ook weer mee terug naar huis kan nemen. Naast de rosé, witte en rode wijnen gaan lekkere pasta’s en flessen goede olijfolie ook mee naar huis

Dit jaar ga ik naar Toscane en het Comomeer. Nieuwe mooie plekjes ontdekken en me laten verassen door een andere kant van Italië. Maar ik ben er niet alleen, dit jaar gaat ook Meggie naar mijn lievelings…We hebben de stad waar we gaan afspreken al uitgezocht en het aftellen is inmiddels begonnen……

By Meggie

Italië is mijn favoriete vakantieland! Ik houd van de sfeer, uiteraard het lekkere weer, de avonden flaneren op de boulevard en natuurlijk boven alles het eten en het drinken.

Ik ben er vaak geweest en heb veel van het land gezien. Hotspots als Milaan, Venetië, Florence en het Gardameer heb ik allemaal wel eens bezocht. Het meest heb ik genoten in Calabrië, dat is het uiterste puntje in de voet van de laars. Hier is alles nog zo traditioneel en is er nog weinig buitenslands toerisme. De meeste komen uit Italië zelf. Dit betekent ook dat de dorpjes en restaurantjes nog niet volledig zijn ingericht op het toerisme en zijn de menukaarten gewoon in het Italiaans. Dat is dus met Google translate bij de hand de menukaart afspeuren om vervolgens de lekkerste anti-pasta’s, pasta’s en pizza’s te proeven. Wijntjes zijn daar ook nog eens super goedkoop, een halve liter voor 2 euro!

Ik kan ook erg uitkijken naar de grote supermarkten waar je alles vers kan krijgen. Heerlijk om te snuffelen tussen al die onbekende producten. Daarnaast ruik ik de schoenenwinkels vanaf kilometers afstand. Italië is echt een schoenenland! Mooie bijkomstigheid voor mij is dat ze ook veel kleine maten hebben. De keuze is reuze!

Ik eet het allerliefst pasta in Italië. Van spaghetti tot tortellini en van risotto tot lasagne. In Milaan heb ik mijn lekkerste bordje ooit gegeten! Dat was ravioli op drie verschillende authentieke manieren bereidt. Ze waren veel groter dan dat wij in Nederland gewend zijn en overheerlijk! Één met salie, één met pompoen en één met tomaat. Ik kon wel huilen van geluk. Dan denk je, doe normaal maar echt.. Ik wist ook niet dat dit kon maar het was zo ontzettend fantastisch!

Dit jaar zit ik aan de kant van Venetië en mag ik weer gaan ontdekken en proeven maar bovenal genieten. Ik heb er echt zo’n zin in! Ik tel samen met Sonja af…

Onze Top 10 must do’s

  1. Een intiem en lokaal restaurantje zoeken en voor een habbekrats het lekkerste bordje pasta ooit eten!

  2. Spaghetti Vongole bestellen. Ook als je denkt dat je dat niet lekker vindt! Je moet het proberen om er zeker van te zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat je hier niet van zult genieten!

  3. Neem een wijnproeverij tussen de druiventrossen op een echte authentieke wijnboerderij.

  4. Liquiriza ijs proberen. Dit dropijs gaat je leven veranderen! 😉

  5. Aperol Spritz drinken op een gezellig terras. In Nederland zie je dit drankje ook steeds vaker terugkomen op de kaart. In Italië kun je verschillende varianten drinken. Zelf met watermeloen of passievrucht.

  6. Broodje spaghetti eten. Wat zeg je? Ja, een broodje spaghetti! In Noord-Italië heel normaal en echt super lekker!

  7. Truffel Risotto met echte verse truffel eten. Zo vers over je bordje geraspt!

  8. Lemon soda drinken, want dat smaakt nergens zo lekker als in Italië.

  9. De echte Caprese met buffalo mozzarella als voorgerecht bestellen en dat eten met de heerlijkste balsamico azijn en de beste olijfolie

  10. Sambuca drinken naast je koffie. Heerlijk om je dinertje mee af te sluiten.

Ben jij opzoek naar een heerlijk Italiaans gerecht? Bekijk dan deze eens!

Zomerse Linguine met PistachepestoZomerse Linguine met Pistachepesto
Caprese Spaghetti
Pappardelle Manchego
Spaghetti met Gehakt en Mascarpone
Linguine Vongole
Pizza Carpaccio van de BBQ
Linguine met Moriterno al Tartufo

Rijst Melanzane
Lasagne met Courgette, Spinazie en Zalm
Tiramisu